Nah korang bacalah sendiri beritanya. Ni petikan berita okies?
BERITA BAIK 2011: Harga sayur naik sehingga 125%..
ALOR SETAR – Baru kecoh kenaikkan harga mendadak santan mentah diseluruh Negara, harga perbagai jenis sayuran di Kedah pula mengalami kenaikkan mendadak sehingga 125% dari harga asal sejak seminggu lalu.Tinjauan Sinar Harian dipasar Borong Persatuan Saudagar-saudagar Ikan Kedah di sini semalam mendapati kira-kira 10 jenis sayuran mengalami kenaikkan antara 50Sen sehingga RM20 sekilogram, termasuk Sawi, Bawang Besar, Ubi Kentang dan Tomato.
Bagi Sawi harga naik daripada RM2 kepada RM4 sekilogram, manakala Terung meningkat antara RM2 hingga RM2.50 kepada RM3.50 hingga RM4.
Cabai Kering meningkat dari RM7 kepada RM9 sekilogram, Asam Jawa meningkat sebanyak RM10 bagi kuantiti pek besar, Daun Sup naik daripada RM7 sekilogram kepada RM12 sekilogram dan Bunga Kobis mengalami kenaikkan 50 sen sekilogram.
Kenaikkan harga tertinggi dicatatkan asam keeping daripada RM15 sekilogram kepada RM35 sekilogram manakala harga Ubi Kentang, Tomato dan Sawi pendek meningkat sekitar RM1.50 hingga RM3 sekilogram.
sumber: http://mforum2.cari.com.my/archiver/?tid-521008.html
Hehe. Abeslaa korang korang yang suka makan sayur. Naseb baik aku tak makan sayur. Kah kah kah~
P/S: Sayur penting untuk kesihatan tubuh badan yerr. Aku terkecuali sebab aku da makan spirulina tablet tiap-tiap hari. Pegganti sayur lah kiranya. Kih kih kih :D
9 comments:
selagi kangkung dan bayam tak termasuk aku okey je. haha
keh3 aku ponn ok ja. da lama r xmkn bayam. lapor lak. hehe :D
cmana leh xsuka mkn sayur ni ek....
hehehe tahlerr mebi dr kecik kott mmg xmkn sayur. hooho :D
hahaha...sib bek nasik goreng aku xboh sayoq pon...but kangkung is my peberet
kah3 berlaku penjimatan sayur di situ. hak3. :D my feveret is bayam~
Terima kasih kerana mempromosikan Kelab Anti Sayur (KAS) ^_^
Sertailah Kelab Anti Sayur (KAS) http://www.facebook.com/kelabantisayur
@ Muhammad Tarmizi bin Kamaruddin
hehe welkam2! Dah juin da KAS. hihik >____<
osama might shoot himself with this blog.
Post a Comment