Thursday, December 23, 2010

Info: High Heeled Shoes sebab Mandul

Mostly girl memang suka pakai high heeled footwear or dalam bahasa jawanya kasut bertumit tinggi. Betul tak? Siapa yang suka boleh hands up eh.



Menurut Jimmy Choo (kaw kenal tak sapa Jimmy Choo tuh? kalaw tak kenal kaw pandai-pandai lah google eh). Okay menurut Jimmy Choo ;
  • Tumit yang less than 2.5 inches - Low heel
  • Tumit yang between 2.5 and 3.5 inches - Medium heel
  • Tumit yang higher than 3.5 inches - High heel

Pempuan memang suka pakai kasut bertumit-tumit nie.Memang banyak sebab kaw nak pakai kasut tumit tinngi nie. Antaranya:

  • Kaw nak nampak tinggi. 
  • Kaw nak nampak kaki kaw panjang.
  • Kaw nak nampak sekci. (kononnya~)
  • Kaw nak bagi muscle kat kaki nampak lebih cunn.
  • Kaw jugak nak bagi gleutus maximus kaw nampak menawan.
  • Kaw nak kasik belakang kaw up sikit hehe.
  • Kaw nak ikot trend and peshen terkini.
  • Kaw memang minat gila tahap abas dekat kasut tumit tinggi.


Dan lain-lain lagi bergantung kepada sesuatu individu.




Memang best pakai kasut tumit tinggi sebab kaww akan nampak tinggi semcam then rasa cam cantik dan anggun tetiba hakhak.  Dengan serta mertanya konfident kaw pon akan bertambah.



Aku tergolong dalam kalangan insan yang tidak selalu pakai kasut tumit tinggi maybe sebab aku da tinggi kott. Tinggi aaii 168 yuu. Tinggi tak? haha. Kalaw tak sangkut kat muka, dah lama aku jadi model. hakhak berangan lagi! aku nie bukan tak pakai langsung kasut tumit tinggi nie cuma aku pakai time event-event penting ja. Contohnya, annual dinner or time aku kawin nanti tapi bergantung jugak dengan ketinggian laki aku.


Seperti semua dah maklum yang pakai kasut tumit tinggi boleh bagi banyak side effects or complication kat badan si pemakai. Contohnya, sakit kaki, sprains, fractures, tak boleh lari, pastu kaw punya gait berjalan da rosak sikit.



Tapi tadi aku telah terjumpa artikel mengatakan gynecologist telah memberitahu bahawa tumit tinggi boleh menyebabkan MANDUL! Ayokkk habislaa korang! Asal lak kan?


Perempuan yang pakai high heel dalam jangka masa yang lama akan menyebabkan satu condition dipanggil ectopic uterus,keadaan teruk yang boleh menyebabkan kemandulan.

Ectopic uterus or ectopic pregnancy nie adalah keadaan dimana kaw mengandung kat luar rahim(uterus). Sepatotnya, benih fertilize dekat uterus, tapi benih tak sempat sampai dekat uterus, benih tu akan fertilize di Falopian Tube kaw. So menyebabkan kemandulan lah.

Tubal pregnancy


Hal ini terjadi bila kaw pakai tumit tinggi kaw tuh lama-lama sangat and meyebabkan pelvic kaw jadi tilt dan lama-lama akan menjadi pelvic displacement (pelvic kaw akan lari dari tempat kedudukan asal). Keadaan nie lak akan menjadikan uterine kaw lebih ke hadapan dari tempat yang sepatutnya.


Huhh! Paham tak weyy dengan penjelasan aku yang panjang lebar ni???


P/S : Ingin aku tegaskan bahawa memakai kasut tumit yang terlalu tinggi pada jangka masa yang lama adalah merbahaya. Boleh menyebabkan kemandulan ok? Bukan main-main punya complication taww.


sources: Jimmy Choo, Gucci, Medical Dictionary, MayoClinic.

9 comments:

atiEnabErn said...

Owh ... no ! atien suke sgt pkai high heel ... x caye !!! ... ar=tien mint sgt pkai nye .. tpi ,, mint jugak pkai platform

~SYAZ~ said...

eshh~~!!!
takut la puak bile bace..
waduhh~~ngak bole di pakai slalu dong kasut tumit tinggi nya..
ngeh3..

atiEnabErn said...

Owh ... tidak !! aku x percaye !

Nurulee said...

Atien: hehhe boleh pakai tp jgn pakai lama-lama. hehe :)

Syaz: yepp takott kan. agak ngeri laa complicationnya hehe ;)

Ateynmohd said...

alamak !!!!
takotnye..da ar suke pkai heels..em..kne elakkan nie..

ika nania said...

yeah ! ... nasib baik ta reti pakai high heel ... hahhaahha

ika nania said...

yeah !! ... nasib baik ta reti pakai high heel ... hahhaha

ika nania said...

yeah !! ... nasib baik ta reti pakai high heel ... hahhaha

Nurulee said...

hehe bole nak pakai tp jgn selalu pakai dlm jangka masa yg lama. short term maybe sakit kaki ja, tp long term complication sgt mnakutkan huhu :(