Thursday, December 23, 2010

Info: Occupational Therapy or Terapi Carakerja

Assalamualaikum!
Korang semua tau tak tajuk post nie menda alah hape? Tak tau? Kebanyakan orang kalaw aku sebut 2 ketol perkataan tuh mesti buat-buat muka tau then bila aku tanya balik tau ke tak baru nak ngaku tak tau. Ceiiitt!

Inilah kos yang aku amek under Fakulti Sains Kesihatan di UiTM Puncak Alam. Tujuan aku buat entry pasal kos yang aku amek ni sebab nak memfofularkan la sikit sebanyak kos nie kat orang-orang awam sebab kos aku ni tak dikenali. Sadis! Sedih!

Occupational Therapy (OT)



Satu pekerjaan yang menggunakan terapi atau aktiviti untuk memulihkan seseorang yang hilang keupayaan. 

Tujuan : 
Mengembalikan atau memaksimakan keupayaan seseorang dalam melakukan aktiviti seharian.

Setting pekerjaan: 
Hospital, Rehab Center , Mental Health Center, dll

Jenis pesakit yang diberikan rawatan pemulihan: 
  • Orthopedic : Patah kaki, patah tangan, etc

  • Neuro-surgery: Stroke, Burn, etc


  • Pediatrics: Down's Syndrome, Cerebral Palsy, etc

  • Psychiatric: Schizophrenia, Bipolar, etc


P/S: So, ingin aku tegaskan bahawa kami berbeza dengan physiotherapy yerr. Don't get confused lak! Tapi kadang-kadang kalaw aku malas nak explain, aku cakap aku nie physiotherapy ja hakhak. kami jugak bukan Doctor mahupun Nurse.


P/S: By the way, inilah bidang pekerjaan aku. Hopefully InsyaAllah aku akan grade dan menjadi seorang Occupational Therapist. so, agak-agak ada masalah macam diatas bolehla mai jumpa aku nanti. Leave your contact number kat comment eh. Ahaks~ 

7 comments:

atiEnabErn said...

Good info .. tq ! =) rjin2 laa comment entry atien ..=)

Nurulee said...

hehe tengs for ur comment. bolelaa sebar2 kan kt org lain jugak heehe

Annie said...

Pernah nampak course ni dulu, now baru tau apa prospeknya...hehe

Nurulee said...

woah terharu. serius tak ramai yg tau sal kos ni. hehe :)

King Of Single said...

haha..makan sayur la wak ;)

well, umur kite sebaye..cume genap 19 april bru jejak 21 kui3

Nurulee said...

hehe sebaya eh.. mkn laa sayur, mkn bayam ngn tomato jaa.. haha sayur gk laa tu.:)

Anonymous said...

Salam ! Sya bakal mnjdi siswi di puncak alam dan akan belajar kos nie ... bole ceritakan tak pengalaman belajar ?