Tuesday, June 28, 2011

Stress Can Never be an Excuse

Assalamualaikum.

"Aku tengah stress, tolong jangan kacau"
"Kau buatkan lah kerja tu, aku stress takda mood nak buat"
"Aku stress and fade up dengan family/boyfrend/study/hidup aku bla bla bla"
etc

For me, dialogs nie memang untolerateable. Sebut pasal stress, semua orang di dunia kecik besor tua muda kaya miskin, semua, ada stress masing-masing.

For example, 2-weeks baby stress sebab mummy tak paham yang dia sakit perut, mummy asyik nak susukan dia ja. 2-years old kid stress sebab asyik jatuh bila berjalan. And nenek umur 60 tahun stress sebab gigi palsu selalu tercabut bila makan rendang, etc.

Cute la burung nie ^^,, |Google Image|

See? Everyone, everybody in the whole world has their own stressor (stressor = pencetus stress) yang menyebabkan masing-masing stress. So, takda penyataan yang aku sorang ja stress, kau tak stress.



It doesn't matter how much or how little your stress is. The only thing that matter is the way you cope or deal with your stress. If you have very high coping skills, your stress will soon fade away, InsyaAllah. But, if you have very low coping skill, the smallest stressor ponn boleh buat you admit ke psychiatric ward.


|Google Image|


So, sit back and relax. Every problem akan ada solusinya yang tersendiri. It's your job untuk cari the solution. Stress juga tak bagus untuk awet muda. (+_________________+)

34 comments:

CIK GADIS said...

whoaaaa!bila therapist bg nasihat mmg mngncam ahhh...terkesan di hati ai mak noksss..kihkihkih!semput bca entry neyh mcm xda titik. :fuh :wargh

Siti Safiyyah said...

alolo comel nau kartun tu ngan contoh2 yg diberikan. haha XD


and yes!sume orang ade stress cuma bezanya macam mana kita nak handle stress tu.. sama ada dalam cara yg betul atau sebaliknya. chill ok? ^___^

ceritasekupang said...

betul semua orang ada tekanan masing2...cara menghadapinya sahaja yang membezakan antara satu dengan yang lain..

EZAN IDMA said...

relax dan tenangkan diri. ingt Allah :) pasti bolh hilang stress :)

najihah sahami said...

wow!!suka jugak entry ni. lawak je example tu. tp tu la kenyataan kan.hehe.

emieysandra said...

betol-betol! asyik stres..nti cpt tua gak, pnyakit pun byk mai =.='

Nurulee said...

@CIK GADIS
haha xda titik ka mek? hoho. apa lg? cepat buat iktibar. hohoho xD

Nurulee said...

@Siti Safiyyah
hihi itik tuh memang comel ngan mata dia rolling tuh. :)

Nurulee said...

@ceritasekupang
yepp! haruslah kita mnghadapi tekanan yg mndatang dgn tenang. :)

Nurulee said...

@EZAN IDMA
Betul betul. InsyaAllah :)

Nurulee said...

@najihah sahami
example yg ketiga amek kat dilema nenek dlm iklan polident. hehe xD

Nurulee said...

@emieysandra
yalaa asek kerut kerut dahi, berkedut muka nnt. :)

vampire's lovex said...

jangan layan org yg asyik bagi alasan cmtu..sebenar nye dia nak ngelat je,xmo buat kja..haha..sesuka hati je aku ngata

Nurulee said...

@vampire's lovex
haha kenyataan tuh. saja ja nak create alasan. hoho ^^

pha is said...

penah dengar tak? :
A diamond is merely a lump of coal that did well under pressure..
hehehe

Nurulee said...

@pha is
tak pernah dgr. tp quotation tuh sgt menarik. thnx for sharing xD

The Crow said...

fuh~ strees.. rase macam nak pk Hollywood lah.. wakaka..

Jangan mudah strees. Nanti termakan diri. Mudah jatuh sakit. Jiwa pun jd resah.

(^___^)

pha is said...

sama2..

Nurulee said...

@The Crow
Betul betul. awat rasa nak pk hollywood? :hah

Nurulee said...

@pha is
^_____________^

miss A.K said...

care terbaik tgan stress!
mkn sayur bnyak3..hahaha!

Nurulee said...

@miss A.K
terkadang betambah stress. kekkeke +___+

Akulah Pak Lan said...

Chillax...ayat baru skrg yang orang guna..

Nurulee said...

@Akulah Pak Lan
cool chillax :)

SYAF said...

JanGan MenGamUk Tau SayoQ...

Nurulee said...

@SYAF
megamuk ngan uncle :geram ;hoho

~sHy~ said...

sit back..relax n enjoy the weekend ye...:)

Nurulee said...

@~sHy~
Tengs shai. Wish u the same :)

Abdul Farique said...

time bahasa english tu terus tak faham :DD

cik bulan said...

ayok..but realllyyy can't run away..even high coping skills wont help..haha..taihen desu ne~

cume kena pepandai le solve seniri..^^..ngeh3

Nurulee said...

@Abdul Farique
hehe. xpa pasni kita wat smua dlm bhsa melayu naa. :)

Nurulee said...

@cik bulan
high coping skill ponn xboleh? msalah besar nie. hehe. erk~ ckp jepon? T.T ta paham =.="

Addin said...

true :) setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian nya sendiri kan . sabar itu penting .

Nurulee said...

@Addin
btul. sabar itu separuh drpd iman :)