Sunday, September 25, 2011

Bukan Care Less

Kenapa? Kenapa aku jenis yang tak reti comfort orang. I just dont have the gift, the words untuk mengcomfortkan seseorang. Tidaaaak!

Nak kata care less, BUKAN. I do care, tapi, it just, aku tak reti nak nasihat/comfort/tenangkan orang.
Ahh! How do I explain this?

.......................................................

Situasi 1: Kawan Failed Exam

Dia kol aku nanges nanges. Aku suddenly speechless, textless. So aku pon nanges sekali sebab sedih dan simpati kat dia. 
Aku pikir, kalaw aku cakap kat dia jangan nanges, jadi unfair, sebab let say aku yang failed, for sure aku akan nanges gak. T_T

................................................

Situasi 2: Abah Kawan Sakit Teruk

Dia mesej ceritakan perihal yang berlaku. Aku hanya mampu simpati, then suruh dia bersabar, bertabah and doa agar abah dia cepat sembuh. 
Tu pon aku rasa unfair nasihat kat dia macamtu, sebab if I were in that situation, reaction aku lagi teruk. Again, speechless, textless. T,T"

......................................................................

Ahh TIDAK! This is so frustrating. Aku rasa aku bukan seorang kawan yang bagus. Tak reti comfort seseorang, kawan sendiri pulak tu.

It's sad being like this. Aku kecewa dengan diri sendiri. T______________T

15 comments:

EpoLįƒ¦Kekunangpelangi said...

Kalau dah hati perempuan, perempuanlah juga kan.. hehe..


kadang menangis tu penawar kesedihan. kan? :)


p/s : thanks singgah. :)

m!3yr4h_LolLy said...

biase la to. kite da sedaya upaya try ape yg mampu kite buat. kdg2 memang rase macam careless kan.

tak semua perfect.

Qu azniza ;) said...

ha baca buku motivate lebih sikit.leh blaja hahah

ShahzCudin said...

salam..
buat je la ape yg termmpu sbgi kwn..kdg2 msj2 sedap hati ni nmpk unfair tp mgkin akan mngurangkn beban kwn tu sbb msj2 tu tanda kita simpati dan mengmbil berat..it's ok rather than diam seribu bahasa..

aleen aiden said...

yup2.same mcm alin.i can only b a gud listener.not more than that.sbb xreti berkata2 utk tenangkan org lain.hu3

alif haris said...

kira okay la tu nasihatkan die supaya tenang ..
sebenarnya die mengadu supaya kita menemani dan menenangkannya .. :)

Qaseh dalia adelia said...

no lah dear .. betul dah tu .. di saat kawan kita sedih kita kena bagi dia semangat .. kalau kita turut down lagi lah dia sedih .. biasalah hati perempuan sgt2 sensitif .. sekurang2nya ..kita tempat dia mengadu maknanya kita lah yg terbaik buat dia .. =)

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow

EZAN IDMA said...

jgn sedih. tu dh kira pandai la tu kan. atleast kalo kawn kamu mengadu kat kamu, maknanya dia percayakan kamu. :)

.:rizaL:. said...

mcm2 perspektif ttg kwn..kena pndai fahami kwn, insyaAllah pershabatan tu berkekalan

SnowladieS said...

same goes to me! aah selalu situasi mcm tu berlaku! tp tak ada word or motivation advice nak kasik and then bila letak kan diri dalam situasi mcm tu pun terasa diri tak hebak utk memberi nasihat. haha

Nurulee said...

@Kekunang Pelangi
Hati perempuan, gitu lah. haha. Betul, menangis sebagai penawar :)

Nurulee said...

@ m!3yr4h_LolLy
Herm betul, tengkiu miera :)

Nurulee said...

@ ShahzCudin
Betul jugak. Lebih baik dr mendiamkan diri kan. :)

Nurulee said...

@ aleen aiden
Kita gang nampaknya, bolehlaa sama2 apply nasihat di atas :D