Sunday, April 29, 2012

Percubaan Mandarin I

Study kali ni kan aku  belajar Mandarin. So, bila dah belajar, aku ponn nak la praktis cakap dengan orang sebab well, kan orang putih cakap "Practice Makes PERFECT". Kelas Mandarin yang pertama, laoshi (cikgu) ajar tajuk 'Pengenalan Diri'.

Kebetulan lepas kelas, aku keluar beli barang dekat Tesco. Okay, aku start cari target untuk aku cakap mandarin.

Tetiba, aku nampak ada budak cina dalam umur 3 - 4 tahun ni tengah main dekat so-called playground (tataw apa namanya mainan tu) yang dekat food court tu. Budak kecik, so mungkin level bahasa dia lebih kurang aku. Dengan yakin sambil revise dialog time kat kelas tadi, aku ponn pi dekat budak kecik tu.

~~~~~~

Aku: Ni hao. Ni jiao shenme mingzi? (Selamat sejahtera. Nama awak siapa?)

Budak Kecik: Ni hao. Wo jiao chong chiang chong chiang bla bla bla bla
                
Aku: -_____-" Err, okay la adik, akak pergi dulu. Bye.  *okay, aku tak paham, cepat sangat dia cakap*

~~~~~~~~

Lepas sengeh kat budak tu macam kerang busuk, so aku ponn blah jauh-jauh. So, percubaan Mandarin yang pertama.... GAGAL! TT__TT"" 
Tsk~

4 comments:

Syimir said...

hehehe. komfirm la gagal. baru 1st try kot. hehehe.. btw, blaja leklok sis ;)

Nurulee said...

hehehe. xpa, nnt nak try lg skali. orite, tengkiu. u too, blaja rajin rajin taw. :)

uncle naim said...

try lagi la.. try test ngan untie plak.. haha

Nurulee said...

Try dah. Sat nak publish. HAHA