Friday, October 5, 2012

Memilih dan Dipilih

Assalamualaikum w.b.t

Have you had your shake tonight? YES! I had! :D

Tadi aku ada terdengar cerita tentang kisah-kisah percintaan. Ada satu kisah ini, agakla menarik perhatian aku sebab aku ada different perspective and opinion. Okay, situasinya more or less macam ni.

" Ali (bukan nama sebenar) bercinta dengan Ani. Setelah sekian lama bercinta, tiba-tiba Ali buat hal, ter-bercinta dengan seorang perempuan lagi, namanya Ati. Ali kemudian kantoi dengan Ani. Ani ponn sebulat suara suruh Ali buat keputusan, pilih antara dirinya (Ani) dengan perempuan lagi sorang(Ati).... "

Faham the situation?



Aku cuma nak express kat sini yang if I were in that situation, aku tak akan bagi option macam tu dekat lelaki tu. It just, bagi aku la, aku rasa macam diri aku ni unworthy bila biar orang pilih-pilih kita macam tu. Rasa macam tak bernilai. You know, macam... macam tu lah! (Wordless. Bila dah jumpa that suitable words, I akan letak di dotted line tuh nanti.)

Bagi aku, if you love someone, you'll love only that person, no one else. If you suddenly ada dilemma, meaning that your love for that someone earlier tu tak mendalam mana pon la. Dalam situasi di atas, dapat lihatlah yang Ali ni takda lah betul-betul sayang dengan Ani.

So, if I were in that situation, rather than bagi lelaki yang tak guna tu buat keputusan, baiklah I sendiri yang buat decision, which is to end the relationship, of course. Kemudian, boleh muhasabah diri balik tentang perkara yang dah lepas-lepas tu, apa yang kita buat masa bercinta tu, etc. 


Girls, please love yourself. Make yourself worth. Jaga maruah kita. :)

BTW, I always love this quotes:

"Don't care too much. Don't love too much. Don't trust too much. Because that 'too much' will hurt you so much."
(Applied untuk percintaan sebelum nikah sahaja)

About percintaan sebelum nikah lak.

ALLAH SWT berfirman:

" Janganlah kamu menghampiri zina . 
Sesungguhnya zina itu satu perbuatan yang keji.
Dan suatu jalan yang buruk."
(surah al - Isra' 17 : 32)


"La taqrabu al -zina"
(Janganlah kamu menghampiri zina)



Cinta High Class. Cinta selepas nikah. InsyaAllah. :") <-- tanda terharu + malu.

Semoga kita semua dijauhkan dari perkara yang menghampiri zina. Amin. :)



6 comments:

Cikgu Fikri said...

Amin..
semoga dijauhkan dari Zina..
yg part 1st tu cm lagu di sana menanti di sini menunggu la plak..
huhhuhuh....
tp dlm lgu tu, slh sorg pompuan tu yg tarik diri.. :)

LelakiSemalam said...

insyaallah.

boni kacak said...

teringin nak mencari cinta selepas kawin... :)

HusnaShuib said...

@Cikgu Fikri

Amin. Ha'a tetiba teringat lagu tu lak. Haha

HusnaShuib said...

@ LelakiSemalam
:)

HusnaShuib said...

@ boni kacak

InsyaAllah. Sama-sama kita doakan dan usahakan. :)