Sunday, February 13, 2011

Info: Tips Kurangkan EYE BAG

Assalamualaikum semua!

Dilema aku sebagai kelawar malam yang selalu tido lewat-lewat ialah kemunculan lingkaran gelap bawah mata. Nasib baik lingkaran gelap tuh baru sikit so tak laa obvious sangat. Kena ngadap cermin mak tiri snow white baru nampak. Nasib baik beg mata (eye bag) pun kecik lagi jugak. Uhuu memang bernasib baik da!


Nasib baik jugak aku tak putih melepak, kalau tak kompem Persatuan
Panda-Panda Sedunia (PPPS) tabalkan aku jadi group member depa. Tsk~

|Google Image|

Sehubungan dengan itu, tips nie telah menarik hati aku yang kecil ini untuk dikongsi bersama rakan- rakan senasibku. Ohh dramatis gitu ayatku.

By the way, (woah sungguh banyak penanda wacana aku guna dalam entry ni) entry ini untuk penderita Eye Bag and lingkaran gelap bawah mata and tak tau lagi sal tips berguna ni. Tambahan puler, ada banyak yerr tips, bolehlaa apply mana-mana yang berkenan di hati.

Mohlerrr Layan~ ZasSsSsSsSsSsSsSsSs


  • Anda boleh mengurut mata menggunakan krim badan selama lima minit lalu lapkan denga menggunakan kapas. OR
  • Lekapkan mata dengan tuala kecil yang direndamkan dengan air susu untuk mengurangkan kesan lebam pada bawah mata. OR
  • Basahkan kapas dengan air mawar lalu letakkan pada bahagian badan mata dan biarkan selama 10 minit. OR
  • Parut kentang dan ambil jusnya lalu disapukan pada bahagian mata. OR
  • Masukkan kiub ais ke dalam kantung teh dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam. Keluarkan lalu dibalut dengan kain kapas. Tekapkan pada bahagian mata selama 1 jam. OR
  • Urut bahagian lingkaran bawah mata menggunakan krim pemutih dengan lembut untuk menghilangkan kesan lebam bawah mata. OR
  • Sapukan timun pada bahagian mata anda setiap kali sebelum tidur. OR
  • Kisar isi tomato bersama serbuk kunyit dan jus lemon lalu sapukan pada bahagian lingkaran bawah mata sehingga kering.



Sumber: Majalah RAPI keluaran Februari 2011 ms 23.

P/S: Aku da pernah try Garnier yang sapu bawah mata tuh tapi tak berkesan ponn. 
Habis duit! =.=". Kott-kott laa petua asli nie berkesan. 

Ayoh kepada yang senasib dengan aku. Mohlerr kita cuba ramai-ramai.

Pilihlaa salah SATU tips yang berkenan di hati. Tapi kalaw nak try semua ponn boleh. Haha.  Nanti kita tengok tips mana yang paling cepat berkesan. Keh3!

Renung-renungkan dan Selamat beramal!  v>,<v

12 comments:

Shafika Syuhada Rosli said...

wohooo.. cube jgn x cube . mau cube jugak . =p

No Sayoq said...

@ Shafika
Mohlerr kita cuba ramai2. Keh3. Tengok tips mana yang lg cepat berkesan. hik3

Fariq said...

mak ai.. byknye nak kena buat,, tak jadi la nak ikut tips ni.. :mrajuk

latest -
-Kenapa Perempuan Selalu Dijadikan Contoh.
-Jom Menang Hadiah Lumayan

No Sayoq said...

@ Fariq
Keh3. Pilih salah satu dahlerr. Kalaw nak keberkesanan berganda bolehla try semua.Hehe :D

OKEdChokelaT said...

haaaa..nak petua mudah x....jom pakat tidoq awal...hahaha...(gurau senda xmo mare eaa...)

No Sayoq said...

@ Oked
Tidoq awai ponn x ilang gak. da penah try. keh3

OKEdChokelaT said...

lorr..dah terkenan panda la tuh..tau la panda cute..haaa
cuba beli cream eyebag kat skin food...aritu ade dpt sample free..salmon oil for eyebag...kai 2 kali je...alhamdulillah la..da kurang pun...

No Sayoq said...

haha really? berkesan eh? nnt nk cari laa. tanak msuk persatuan panda lg. hehek. tengs for the info :D

ejulz said...

guna colgate je.. heHe

No Sayoq said...

@ ejulz
hehehe boleh gk. ejulz sila demo dulu yerr. hehek

a t i E n a b E r n ! said...

nice info .. i love thos entry .. :)

apit said...

thnkz share wif us..