Saturday, June 18, 2011

Becinta dengan Pesakit Mental.

Assalamualaikum.

Tengok movie dekat tv pasal pesakit mental yang obses dekat psychiatrist, serius scary. Terus teringat time aku praktikal kat salah satu mental institution negara kita. Ditempatkan di wad lelaki, sana sini situ nampak lelaki berbaju hijau atau sebaliknya (paham sendiri) Huh, jenuh jugak lari mata sana sini takot terpandang pemandangan yang tak sepatotnya dipandang oleh gadis pingitan. >,<"


Pesakit-pesakit lelaki dekat sana memang lama tak jumpa perempuan So kalaw insan bergelar perempuan lintas, memang tak senang duduk. Senang cerita, kalaw nak rasa perasaan jadi artis silalah berkunjung ke sana. Nanti korang jalan, semua panggil nama korang, ada yang nak shake hand, nak peluk lah. First time, aku mengalami perasaan artis Hollywood. Artis Malaysia tak famous amous cemni. xD

Kalaw masuk wad lelaki, mostly banyak patient muda. Age range between 18-25. Reason of admisson? Mostly sebab aggressive behavior disebabkan effect najis dadah or ganja or gam. Ada setengah yang good looking, handsome, cute. Boleh cair jugak.
Memang pandai kasi ayat ayat manis kalaw jumpa girl. Bagi bunga. Nyanyikan lagu. Nasib baik suara sedap Senang conclude, pandai show off kriteria kriteria yang bisa melemahkan and mencairkan hati wanita. Nasib baik hati aku kebal plus sikap professional lagi *cewah*, tak tercair hati.



Pesakit-pesakit ni kalaw on medication regime, memang macam normal people. But, bila dorang tak follow the regime, that's the problem. So, bila dah discharge, then tak follow regime ubat, tu yang kadang-kadang terjadinya macam peristiwa ayah sembelih anak and anak sembelih adik, nenek, ayah.


Bukan nak takut takutkan, tapi inilah risk bila in relation with mental illness patient. Don't get me wrong, bukan semua pesakit macam nie! Attention, bukan semua pesakit macam ni! Ada yang boleh follow medication regime and takda masalah untuk bekerja, berkawan, berkahwin, beranak and sebagainya.


Apa yang nak disampaikan disini, be careful bila berhadapan or nak berkawan/bercinta/berkahwin dengan pesakit ini. I'm not saying that jangan berkawan/bercinta/berkahwen, dorang punn tetap ada fitrah manusia yang nak mengasihi and dikasihi. Berkawan/bercinta memang kena ada precaution, cuma ini extra precaution required lah, always extra precaution.

14 comments:

miss_arale said...

trase na jadi artis..lalala!

vampire's lovex said...

kena cek dulu la mental bakal tu sebelom kawen...gittewwww..hehe

EZAN IDMA said...

mintak dijauhkan la. sbb takot diorg bertindak luat kawln

[™محد زولفکر] Zulfakar said...

kalau kawen ngan dokter mentel cam ne?

Nurulee said...

@miss_arale
keke cepat apply masuk situ. xD

Nurulee said...

@vampire's lovex
kena wat saringan mental dulu. hihi xD

Nurulee said...

@EZAN IDMA
amin. sbb klw xmakan ubat, kdg2 xleh kontrol.

Nurulee said...

@[™محد زولفکر] Zulfakar
Doktor tataw lak camna. keke ^^

The Crow said...

Kak.. tolong.. sy mental. sakit.. tolong.. bg .. no.. hp..

Koh3... ade patient hensem + gile = hensem gile ke kat sane? auch!

(^_____^)

Nurulee said...

@The Crow
Adik gagak sakit pe ni? haha hensem gak laa. ngahaha xD

Anonymous said...

woi!!!1st time baace blog hang!hak3

Nurulee said...

@Anonymous
anon? k.ida? cmna bleyy jumpa nie? tidaaaaaaaaaaaakkkk! lari ~

Night Walker said...

mcm interesting pulak...

salam ziarah..^^

Nurulee said...

@Night Walker
Interesting experience :)