Tuesday, July 26, 2011

SEGMEN ILMIAH:JOM BERKONGSI HADIS BERSAMA-SAMA

Assalamualaikum.

Mungkin aku yang tak mencari atau memang jarang orang buat segmen yang berilmiah dan berunsurkan Islamik. But, segmen nie adalah segmen pertama aku jumpa yang berunsurkan Islamik, which is very good untuk menambahkan ilmu yang ada di dada.


Good segment, good intention by the pemilik segmen. So, there's no point untuk tidak join segmen nie. For those interested, silalah kelik link yang diberikan di bawah.


I - Header and link pemilik segmen:







II - Hadis pilihan yang nak di share:

HADIS 1



Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
“Tidak akan masuk syurga seseorang yang ada di dalam hatinya perasaan sombong walaupun sebesar zarah”. Seseorang lelaki berkata, Sesungguhnya seseorang itu suka pakaian dan kasutnya cantik. Baginda s.a.w. bersabda,”Sesungguhnya Allah itu Maha Indah dan Allah suka kepada keindahan”.(Riwayat Muslim)

HADIS 2


Nukman bin Basyir meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W pernah bersabda:”Doa merupakan satu ibadat, lalu baginda membaca ayat: “Dan berkata Tuhan-Mu: “Berdoalah kepada-Ku...” (Abu Daud dan at-Tirmidzi)



III - Orang yang telah ditag :
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Perkongsian Ilmu Diamalkan Demi Menjana Iman dan Memanfaatkan Kehidupan Dunia Untuk Bekalan Akhirat.

24 comments:

TheSyafiq Mokhtar said...

thanks nurulee..sangat terbaik.. tq sudi join..nanti sapik listkan dalam entri khas k..semoga kita sama2 dapat manfaat dengan menyebarkan sabda Rasulullah ni.. :)

Nurulee said...

@TheSyafiq Mokhtar
Amin. My pleasure :)
Really looking forward utk entri khas tu :bagus

I A_M said...

good job

Nurulee said...

@I A_M
tengsomash xD

SYAF said...

singgah sambilbaca2 kat sini.... nice...

:)

Nurulee said...

@SYAF
tengkiu uncle :malu

EZAN IDMA said...

nice segmen

nadz said...

errk..juz nk cakap.. saye pun xmakan sayur sgt kecuali bayam (pengaruh popai) :))

support blog baru saye buleyhh?
http://nadzmonostone.blogspot.com/

miss lolly a.k.a luvfareda said...

memang comeiiii header tersebuttt !!

Nurulee said...

@EZAN IDMA
Jom lah juin . :)

Nurulee said...

@nadz
woah samalah kita! pengaruh popeye jugak maybe xD

Abdul Farique said...

terbaikk Nurulee :)

Nurulee said...

@miss lolly a.k.a luvfareda
header or blog ka header segmen? hehe papeponn tengkiu miss lolly xD

Nurulee said...

@Abdul Farique
tengkiu AF :terharu

Umi Asura Sanusi said...

nice!!!

Nurulee said...

@Umi Asura Sanusi
tengkiu umi :D

Far8 budak baik said...

x ley sombong2 kn..
hahaha...
suka lahhh segment ni..
=)

Heidi Shafiq said...

byk2 bace hadith utk persediaan menghadapi ramadhan.. :)

Nurulee said...

@Far8 budak baik
xleh sombong2. bagus kan segmen nie. hihi xD

Nurulee said...

@Heidi Shafiq
insyaAllah, jom lah kita sama2 tambahkan hadis pengetahuan :D

Far8 budak baik said...

tahu takpe..ahaha

Addin said...

nice one :)

bole copy tak ? hee~

Nurulee said...

@Far8 budak baik
dah tutup ponn, kalaw x, bleh juin skali xD

Nurulee said...

@Addin
tengkiu. nak copy hadis eh? Copy lah. :D